Slovenský cornhole ide do sveta - zápisky z ACL Europe Open a Svetového pohára v Paríži – september 2023

Cornhole reprezentácia v Paríži
naša Cornhole reprezentácia po prílete do Paríža

Turnaj v Chorvátskom Pazine nás perfektne naladil a do Paríža sme sa veľmi tešili. Parížsky turnaj v sebe skrýval hneď dva veľké eventy: WCO* Svetový pohár a ACL Europe Open – záverečný a najväčší turnaj európskej sezóny.

Turnaj sa odohral na štadióne Stade Sébastien Charléty, kde sa budú o rok konať Olympijské hry. Stretli sa tu hráči z 17 krajín sveta a jednalo sa o zatiaľ najväčší medzinárodný cornhole event v histórii. Mali sme možnosť spoznať sa s hráčmi z Nemecka, Talianska, Holandska, Belgicka, Švajčiarska, Francúzska, Veľkej Británie, Slovinska, Srbska, Chorvátska, Švédska, Nórska, Dánska, Luxemburska a taktiež s najväčšími hviezdami – profesionálnymi hráčmi z USA a Kanady.

 

Do Paríža sme vycestovali v zostave: Miloš Sapák, Vlado Šamaj, Vašo Barbosa, Oldo Vaňous a Zdenka Špaková.

Deň 1 – štvrtok 31.8.2023

Z domu sme vyrážali o 1:30 ráno. Cesta autom na letisko do Viedne nám ubehla naozaj rýchlo. Pristáli sme na parížskom letisku Beauvais, odkiaľ sme sa autobusom prepravili do centra Paríža. Do začiatku turnajového programu nám ostávalo viac ako 5 hodín.  Sychravé počasie nás neodradilo a vydali sme sa do mesta na prehliadku najvýznamnejších pamiatok a ochutnávku miestnych špecialít. Žabie stehienka sme síce nenašli, ale slimáky sme si rozhodne nenechali ujsť.

Paríž - ochutnávka miestnych špecialít
ochutnávka miestnych špecialít
Vyžrebovanie skupín pre WCO Cornhole World Cup
vyžrebovanie skupín pre WCO World Cup

Na štadión sme dorazili okolo 17:30 – práve, keď sa začal úvodný príhovor organizátorov. Pre účastníkov bolo na privítanie prichystané občerstvenie. Následne prebehol žreb skupín pre Svetový pohár, po ktorom sme mali zmiešané pocity. Do skupiny sme dostali USA, Canadu, Nemecko, Chorvátsko, Slovinsko a Holandsko. Vzhľadom k tomu, že zo skupiny do vyraďovacej časti postupujú iba 4 tímy, bolo nám jasné, že v tejto skupine skončíme v základnej skupine. Na druhej strane, zahrať si s profíkmi z USA a Canady bolo naším snom.

Úvodný SWAP turnaj splnil svoj účel. Nikomu z nás sa síce nepodarilo dostať v pavúku ďaleko, ale spoznali sme mnoho nových hráčov a zatrénovali sme si pred začiatkom dôležitých turnajov.

 

Naspäť na izbu sme sa dostali až okolo polnoci.

Paríž - naše ubytovanie
takto vyzerala naša izba

Deň 2 – piatok 1.9.2023

Novice Doubles titul pre Miloša s Oldom
prvý titul pre Slovenský Cornhole

Druhý deň sa začal nováčikovským turnajom dvojíc (Novice Doubles). Nastúpili sme v tímoch Miloš & Oldo a Vlado & Vašo. Zdenka sa do nováčikovského turnaja nezapojila, keďže prebiehal v rovnakom čase ako turnaj Women’s Singles.

 

Novice Doubles sa začal základnou skupinou, v ktorej všetky dvojice odohrali po 4 zápasy. Oldo s Milošom skončili s bilanciou 3:1, Vlado s Vašom 2:2. Vyraďovacia fáza bola „single elimination“, takže ak sme chceli vyhrať, museli sme pavúkom prejsť bez zakopnutia. Oldo s Milošom sa dostali až do finále, kde narazili na svojich premožiteľov zo základnej skupiny. Tentokrát už vedeli ako na nich a po výhre 22:8 získali pre slovenský tím prvé víťazné poháre.

Komentovaný live-stream zápasu nájdete TU. Zápas začína približne od 3. minúty videa.

Zdenka zatiaľ v turnaji Women‘s singles zvládla zápasy v skupine 2:2, pričom sa jej podarilo poraziť aj budúcu šampiónku Katarínu Belac z Chorvátska. Vo vyraďovacej časti však hneď v prvom zápase vypadla so skúsenou Nemkou Silke Bitz.

Zdenka s finalistkami Women Singles
Zdenka s finalistkami Women's Singles
Cornhole zápas proti Chorvátsku
po zápase proti Chorvátsku

Na poobedie boli naplánované skupinové zápasy WCO World Cupu a naša reprezentácia v zložení Miloš, Oldo, Vlado a Vašo sa tešila na zaujímavé súboje.

Na úvod sme si zmerali sily s Nemcami. Tento súboj skončil jednoznačne v prospech nášho súpera. Nasledoval duel s Chorvátskom, v ktorom zažiaril Miloš. Dokázal, že na Deana Mogoroviča to naozaj vie a svoj zápas vyhral 23:0. Ostatné dva zápasy sme bohužiaľ prehrali. V zápase s Holandskom sme mali výhru na dosah, Oldovi však nevyšiel záver rozhodujúceho single zápasu a tak sme Holanďanom nakoniec podľahli 1:2. Svojou silou prekvapil tím zo Slovinska, ktorý zdolal nielen nás, ale aj silných Chorvátov a nakoniec zo skupiny postúpil zo 4. miesta. Posledné dva zápasy sme si veľmi užili. USA a Canada mali v svojej zostave naozaj zvučné mená. Zahrali sme si s profíkmi ako napr. Tony Smith, Frank Modlin, Hunter Thorne, Trey Burchfield, Berny Portolesi alebo Brandon Brown. Zápasy síce dopadli jednoznačne v prospech súpera, zanechali sme však dobrý dojem a zozbierali cenné rady a skúsenosti. Za zmienku stojí 8 bodov, ktoré sa podarilo zaznamenať Vladovi s Vašom v štvorhre proti dvojici Thorne / Burchfield.

Tí ktorí nehrali World Cup si mohli zmerať sily v rámci turnaja Open Blind Draw. Slovenské farby v turnaji hájila Zdenka, ktorej žreb pridelil do dvojice Chorvátku Mariju Belac. Dievčatá však z pavúka vypadli relatívne rýchlo.

Cornhole Slovakia - Zdenka

Deň 3 – sobota 2.9.2023

Vašo Novice Blind Draw cornhole turnaj
Vašo v zápase Novice Blind Draw

Sobota sa začala turnajom Open Doubles. Nastúpili sme v dvojiciach Miloš & Oldo, Vlado & Vašo, Zdenka & Claus Schmieder  (Nemecko). Po základnej skupine skončili všetky tímy s vyrovnanou bilanciou 2 výhry a 2 prehry. Vyraďovacia časť sa hrala systémom Double Elimination, kde sme relatívne rýchlo narazili na tímy z Francúzska a USA, ktoré naše predstavenie ukončili.

 

 

Na rade bol nováčikovský turnaj Novice Blind Draw. Po piatkovom úspechu Miloša s Oldom sme vedeli, že ak sa pošťastí a systém spojí do dvojice ktorýchkoľvek Slovákov, budeme mať opäť výraznú šancu na úspech. Podarilo sa a Miloš bol priradený do dvojice s Vašom. Nováčikovský turnaj sa hral v zrýchlenom móde bez základnej skupiny – rovno vyraďovacia časť v systéme Double elimination. Milošovi s Vašom finále ušlo iba o vlások a na svete bolo výborné 3. miesto.

Do vyraďovacej časti svetového pohára postúpili z každej skupiny 4 najlepšie tímy. Túto časť turnaja sme si teda užili už len ako fanúšikovia v hľadisku. Nemci v semifinále nestačili na USA a  Francúzom sa v tesnom súboji podarilo zdolať Canadu. Očakávané finále USA : Francúzsko bolo na svete. Napriek silnej domácej kulise a Európskej fanúšikovskej základni malo finále jednoznačný priebeh. Svetový pohár si domov odniesli Američania. My sme samozrejme nezmeškali možnosť na spoločnú fotografiu s novými svetovými šampiónmi.

Slovenská reprezentácia s profesionálmi z USA
so svetovými šampiónmi

Deň 4 – nedeľa 3.9.2023

Miloš champion Open Singles
Miloš ako šampión Open Singles Tier 3

V nedeľu bol na programe turnaj Open Singles. Vzhľadom na veľký počet prihlásených hráčov organizátori rozhodli, že turnaj sa odohrá bez zápasov v základnej skupine a hráči budú rozdelení do troch úrovní, na základe priemeru PPR* v sezóne.

Boli sme zaradení do 3. úrovne. Presun do vyššej skupiny bol však možný, čo využila Zdenka, aby získala viac skúseností z hry proti skúsenejším hráčom. Zdenkina púť v turnaji síce skončila relatívne rýchlo, ale jej techniku a chuť zlepšovať sa ocenil Frank Modlin, ktorý jej venoval sadu vreciek a otvoril s ňou diskusiu o budúcej spolupráci. 

Miloš postupoval v pavúku víťazov až takmer do konca, kedy prehral s Francúzom Maxence Cottonom. Musel tak veľmi dlho čakať na víťaza spodného pavúka, aby sa pobili o účasť vo finále. Oldo síce v tesnom súboji vypadol z horného pavúka so Srbom Damjanom Cvetojevičom, v dolnom pavúku však následne vyhral 5 zápasov po sebe. Črtal sa tak súboj s Milošom o postup do finále.  Oldovi však nevyšiel zápas s Thomasom Hofstee a skončil tak na 4. mieste. Miloš si s Thomasom poradil a vo finále dostal možnosť odvety s Francúzom Cottonom.

Miloš hral finále vo vynikajúcej forme a poučený z predchádzajúceho súboja Francúza jednoznačne porazil. Tešili sme sa z výhry, ukázalo sa však, že trochu predčasne. Vzhľadom k tomu, že Francúz v turnaji zatiaľ ani raz neprehral, mal rovnako ako všetci nárok na jednu prehru. Preto ho Miloš musel vo finále poraziť dvakrát. Miloša toto nedorozumenie našťastie nerozladilo a svoj výborný výkon opäť potvrdil. Oslavovali sme tak prvú individuálnu trofej v histórii cornhole na Slovensku. Livestream finálového zápasu si môžete pozrieť na našom facebooku.

Na záver sme si na pamiatku nechali popodpisovať turnajové tričká od nových priateľov – najväčších cornhole hviezd. Na zážitky z Paríža budeme určite veľmi dlho spomínať.

Zber podpisov od cornhole hviezd
Vašo dostáva cenný podpis od Franka Modlina

* WCO – World Cornhole Organization (Svetová Organizácia Cornhole)

One Response

Comments are closed.